Malatya’nın ‘inşaat tarihi’ enkaz altında
Didem Barut
Malatya’nın depremde hasar gören Dabakhane Mahallesi’nde enkaz kaldırma çalışmasında sona gelindi. Malatya’nın tarihi, mahalledeki beş katlı Işık Han İş Merkezi’nin yığınlarından çıktı.
İş merkezinin beşinci katında bulunan yerel dergi Maldia’dan 13 yıllık bir arşiv kaldı. Enkazın başında bekleyen Maldia Dergisi’nin İmtiyaz Sahibi Bayram Güder, enkazın ortasında arşivleri göstererek 2009-2014 ortalarında Malatya Belediye Başkanı olan Ahmet Çakır ile ilgili haberleri gösterdi. o dönemde Malatya’nın değerli tarım alanlarını açmıştır.
TARIM ARAZİSİ İNŞAATA AÇILDI
Bostanbaşı Mahallesi depremde büyük ölçüde yıkılan mahallelerden biri ve mevcut binaların neredeyse tamamı ‘ağır hasarlı’ olarak kayıtlara geçti. Yeşilyurt ilçesine bağlı bu mahalle, imara açılmadan önce kayısı bahçeleri olan bir tarım yeriydi.
Bu bölgenin bir kısmı 2009 öncesi belediye başkanı olan Cemal Akın tarafından imar için açıldı. Baskın sonrası koltuğu devralan AK Parti Milletvekili Ahmet Çakır, kalan arazileri imar için açtı. Çakır, 4 katlı alanlara 7 kata kadar, 7 katlı alanlara 15 kata kadar imar izni verdi. verildi.
Birçok site dahil olmak üzere, Sarsıntı Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıldığı iddia edilen birçok bina kullanılamaz hale geldi. Deprem öncesi Bostanbaşı’nda satılan en ucuz ev yaklaşık 2 milyon liraydı.
SARMAYA GÖMÜLMÜŞ ARŞİV
Maldia Dergisi İmtiyaz Sahibi Bayram Güder, dergi olarak gelişime açılan bölgeleri ve bu konuda yapılan hataları sık sık tartıştıklarını belirtti. Güder, “2010 yılında yayına başladığımda, yerel yöneticilerin şehircilik ve imar konusunda yaptığı yanlışları, rant kavgalarını defalarca gündeme getirdim. Dönemin belediye başkanı Cemal Akın’ın tarım alanlarını açtığını da yazdım. “Yaptığını, imar izinlerini 4 kattan 10 kata çıkardığını da yazdım. Arşiv enkaz altında kalmasaydı, hepsi delillerle bir kez daha gün yüzüne çıkacaktı. Bugün bize ağır faturalar ödetenler, arşivlerle birlikte enkaza gömüldü” dedi.