Soğan fiyatları düştü
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, soğan arzındaki artışla birlikte fiyatların üreticide yüzde 50,8, pazarda ise yüzde 24,3 oranında düştüğünü bildirdi.
TZOB Genel Lideri Şemsi Bayraktar, son dönemde yaşanan doğal afetleri, beklenen buğday alım fiyatını, Mayıs ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farklarını ve 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle girdi fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi. Artan nüfus karşısında üretimin sürdürülebilirliği için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret ederek, süt üretiminin artarak devam etmesinin sağlanması gerektiğine işaret ederek, “Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine yem fiyatları kontrol altına alınmalı” dedi. ve yetiştiriciye makul fiyatlarla kaba ve konsantre yem sağlamanın bir yolu bulunmalıdır.”
Bayraktar, süt fiyatlarına ilişkin şunları kaydetti:
“Süt fiyatının tarlada üretici ve sanayici arasında belirlenmeye devam etmesi gerekiyor. Üreticilerimizi küstirmemeli, üretimden kesmemeliyiz. Bakanlığa sahip çıkmalarını sağlamalıyız. Aksi takdirde biz zarar ederiz. Üreticilerimizi geri çeviremeyeceğiz.Şu anda tarımda yaş ortalaması 50-55, gençler tarımda çalışmak istemiyor.Üreticimizi de bulamayacağız. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için en az 1,5 olarak belirlenen çiğ süt/yem paritesindeki dengeyi sağlayacak önlemler alınmalıdır. Hayvancılık tabanları artmaya devam etmelidir.”
“Afet sonrası ödenen tazminatlarda çiftçilerin beklentileri karşılanmalı”
Aşırı yağış, sel, sel ve dolunun bazı il ve ilçelerde afetlere yol açarak tarımsal üretime zarar verdiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin bir üretim döneminde emek verdiği ürünü sigorta ettirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Ancak artan üretim maliyetleri ile , yeterli gelir elde edilebiliyor.”Sigortasını karşılayamayan birden fazla çiftçimiz sigorta yaptırmakta güçlük çekiyor. Bu nedenle sigorta primlerinin makul seviyelere indirilmesi için çalışmalar yapılmalı ve devlet desteği artırılmalıdır. Ayrıca afetler sonrası ödenen tazminatlarda da çiftçi beklentileri karşılanmalıdır. Çiftçilerin sigortaya olan ilgisinin artması için çiftçilerin talep ve beklentileri daha fazla dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.” dedi.
Afetlerden sonra devlet yardımlarının sürdürülmesinin ve bu alanlara daha fazla kaynak ayrılmasının önemine işaret eden Bayraktar, üreticilerin başta buğday, arpa ve mercimek olmak üzere kışlık mahsullerin hasadına başladığını hatırlatarak, üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle borçlandığını söyledi. ama yine de üretmeye devam etti. . Üreticilerin emeğinin ve alın terinin karşılığını almak istediğini belirten Bayraktar, “Bu nedenle açıklanacak fiyatları ve yüksek maliyetlerini karşılayacak ve kendilerine makul bir pay bırakacak olan alınacak ürünleri bekliyorlar. refah payı.”
Mayıs ayı üretici fiyatları
TZOB Genel Lideri Bayraktar, Mayıs ayında üretici ile orta pazar arasındaki fiyat farkının yüzde 316,8 ile elmada görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
Elmadaki fiyat artışını yüzde 302,5 ile maydanoz, yüzde 210,5 ile limon, yüzde 199,9 ile kuru incir, yüzde 183,3 ile kuru üzüm ve yüzde 181,3 ile kırmızı mercimek izledi. Elmalar 4,2 kat daha yüksekti. Pazarda 4 kat maydanoz, 3,1 kat limon, 3 kat kuru incir, 2,8 kat daha fazla kuru üzüm ve kırmızı mercimek satıldı. Üreticide 5 lira olan elma, markette 20 lira 84 kuruş, 1 lira 98 kuruş, maydanoz 7 lira 97 kuruş, Limon 6 liradan 18 lira 63 kuruşa, kuru incir 55 liradan 164 liradan satıldı. 97 kuruş, kuru üzüm 25 lira 70 lira 83 kuruş, kırmızı mercimek 13 lira 84 kuruş, 38 lira 93 kuruş.”
Fiyatı en düşük olan ürün yeşil biberdir.
Mayıs ayında pazardaki 37 üründen 23’ünde fiyat artışı, 14’ünde ise düşüş yaşandığını kaydeden Bayraktar, “Pazarda fiyatı en çok artan ürün yüzde 84,8 ile havuç oldu. Havuçta fiyat artışı yüzde 30,2 oldu. Bunu yüzde 26,4 ile maydanoz, yüzde 19,1 ile fındık, yüzde 15,3 ile elma, yüzde 14,7 ile marul, yüzde 24,3 ile soğan, yüzde 17,2 ile kabak, yüzde 10,2 ile toz şeker izledi.
Mayıs ayında 30 üründen 10’unda fiyat artışı, 9 üründe fiyat düşüşü olduğunu belirten Bayraktar, “11 üründe fiyat değişikliği olmadı. Mayıs ayında fiyatı en çok düşen ürün kuru soğan oldu. Kuru soğanda yüzde 23,4 ile yeşil biber, yüzde 22,1 ile patlıcan, yüzde 21,8 ile yumurta, yüzde 11,8 ile domates, yüzde 10,8 ile maydanozda en yüksek fiyat artışı yüzde 140 ile limonda görüldü. Limonu yüzde 114,2 ile havuç, yüzde 37,7 ile ıspanak, yüzde 26,8 ile marul ve yüzde 11,9 ile çilek izledi.
Soğan arzındaki artış fiyatı düşürdü
Limon ve havuç arzındaki daralmanın fiyatların artmasına yol açtığını ifade eden Bayraktar, “Çilek, ıspanak ve maruldaki fiyat artışının nedeni, havaların yağışlı olması ve ürünlerin yetişememesi nedeniyle artefakt arzının azalmasıydı. Üreticilerimizin hasat için tarlalarına girmesine neden oldu. Kuru soğan arzındaki artış fiyatların gerilemesine neden oldu. Sivri biber, “Arzdaki artış, patlıcan, domates, maydanoz, kabak gibi sebzelerin fiyatlarının düşmesine neden oldu. saha üretimine geçiş. Yumurta fiyatındaki düşüş arz ve talepteki değişimden kaynaklandı” dedi.
Gübre fiyatlarında düşüş
TZOB Başkanı Bayraktar, girdi piyasalarından odalar aracılığıyla aldıkları fiyat verilerine göre Mayıs ayında aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere ilişkin şunları söyledi:
“Amonyum sülfat gübresi yüzde 11,2, üre gübresi yüzde 2,8, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 2,7, 20.20.0 kompoze gübre yüzde 2,1 ve DAP gübresi yüzde 0,3 azaldı. Geçen yılın Mayıs ayına göre, son bir yılda üre gübresi yüzde 26,1, amonyum sülfatlı gübre yüzde 23,3, kalsiyum amonyum nitratlı gübre yüzde 0,2 azalırken, 20.20.0 kompoze gübre yüzde 13,4 ve DAP gübresi yüzde 11,7 arttı. Mayıs ayında nisan ayına göre yağlı yem yüzde 4, süt yem yüzde 3,7, besi yemi yüzde 21,1 ve süt yem yüzde 21, geçen yıl yüzde 4 arttı. Elektrik fiyatları son yılda yüzde 18,2 arttı Gübre fiyatları son 6 aydır yıllık bazda düşmeye devam ediyor.İş maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması ve üretimin zarar görmemesi için tüm girdi fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerekiyor. . Dönem başında başımıza geldiği gibi özellikle kriz dönemlerinde girdi fiyatlarında spekülatif artışlara izin verilmemelidir.” – ANKARA
efeler-ajans.xyz